Подготовка на автомобила за пролетно-летен сезон

С наближаването на пролетта трябва да се замислим за неща, на които трябва да обърнем внимание след изминалите зимни месеци. Повечето от нас смятат, че по-важната подготовка е за зимния сезон – поради спецификата на условията и единствените действия който предприемат са смяната на гумите. Във всеки един сезон автомобила ни се нуждае от специфични проверки и обслужвания.

Поддръжка на гуми и спирачна система
Преди да поставите летните гуми – проветете ги за бабуни, неправилно изностване, дълбочина на грайфера. Проверете спирачните дискове и спирачните накладки. Ако долавяте странни звуци по време на спиране тръгване – консултирайте се със сервиз за детайлна диагностика на спирачната система.

Течности
Проверете всички течности по автомобила – антифриз, течност за чистачки, спирачна течност – ако е необходими ги сменете.

Акумулатор
През зимата консумацията на електроенергия в автомобила е по-висока от колкото през всеки друг сезон. Проверете напрежението на акумолатора и неговата способност за зареждане.

Окачване и амортисьори
Проверете окачването на вашият автомобил и неговите амортисьори. Ниските температури оказват сериозно влияние на гумени оплътнения, пръстени – което поражда тяхното по бързо износване.

Двигател
Смяната на маслото на двигателя е препоръчително да се извършва годишно или в зависимост от пробега които изминавате. Препоръчително е заедно с него да се сменята и всичките филтри. Основната причина за това действие е загубата на качеството на маслото след зимния сезон. Винаги поставяйте масло препоръчано от производителя на вашият автомобил.

Климатична система
Климатичната система се нуждае от важни технически испекции със специализирана апаратура. Профилактика на климатичната система включва проверка на количеството фреон, проверка за течове в системата и проверка на климатичния компресор.

Пролетно-лятната профилактика на автомобила не е скъпо удоволствие, но гарантира сигурност на пътя и спокойствие на водача.